Spieki – co to jest?

Zapewne często spotkałeś się z pojęciem spieków na stronach internetowych bądź w katalogach z elementami wystroju wnętrz. Termin ten pojawia się coraz częściej na różnych blogach wnętrzarskich i sklepach internetowych z materiałami budowlanymi.

Spieki obecnie stają się bardzo popularne w nowoczesnych wnętrzach i niemalże każdy, kto ma za sobą niedawny remont kuchni, wie, czym się różnią od granitu, kamienia naturalnego czy konglomeratu. Jest to niezwykle wdzięczny materiał, z którego powstają modne ostatnio blaty kuchenne. W odróżnieniu od kamienia naturalnego, nie wymagają stosowania grubej warstwy (na ogół mają około 3 mm) oraz zajmującego wiele miejsca, pokaźnego stelaża. Za sprawą swojej niewielkiej grubości, są niezwykle lekkie – 10kg na metr kwadratowy. Chociaż można zamówić różne rozmiary płyt , najbardziej popularny jest 100cm x 300cm.

Produkcja spieków odbywa się poprzez skał granitowych z dodatkiem odpowiednich barwników, glinek i innych dodatków. W dalszej kolejności mieszanka jest utwardzana poprzez wypalanie w temperaturze powyżej 1200 stopni C.

Spieki, oferowane przez sklepy z elementami wystroju wnętrz, są odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz zabrudzenia, lecz niezwykle istotny jest także sposób ich montażu oraz solidne wykonanie.